Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


Четвер, 18.04.2024, 19:40

08:20
Валентин Чемерис

 

Працівники Семенівської центральної районної бібліотеки щиро вітають славного земляка,письменника Валентина Лукича Чемериса з 80-річчям.

 Зичимо Вам, наш дорогий земляче, міцного здоров’я, довголіття і великої творчої наснаги. Спасибі за Вашу майстерність, професіоналізм, за ваші книги які сьогодні є затребуваними для читача.
  
 
 
 
До ювілейної дати в Семенівській ЦРБ організовано книжкову виставку-ювілей «Будь сучасним, читай українське!», бібліографічний огляд літератури та інформаційний матеріал (інформаційне досьє)«В.Чемерис - письменник багатогранного таланту».
 





«В.Чемерис - письменник багатогранного таланту» /до 80 річчя від дня народження Чемериса/: інформаційне досьє [автор-укладач З.С. Іващенко] /Семенівська центральна районна бібліотека. Семенівка, 2016.- 28с.



Видання містить інформацію про життєвий і творчий шлях письменника, присвяти письменнику, огляд літератури, ілюстрації до книг, посилання на Інтернет-ресурси.
 
 
 
 


А народився Валентин Лукич Чемерис 8 липня 1936 року в с. Заїченці Семенівського району на Полтавщині, де і прожив 16 років.
Сорок років (з 1953 року) жив і працював у Дніпропетровську, де й розпочався його творчий шлях.
1971 року закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім.О. М. Горького, працював на підприємства Придніпров’я, в редакціях обласних газет, у Дніпропетровському видавництві «Промінь».
У 1989-1998 р. - голова Дніпропетровської організації Спілки письменників України, працював в Адміністрації Президента України головним консультантом (1993-1994).
Свій творчий шлях Валентин Чемерис розпочав як сатирик-гуморист.

Валентин Чемерис видається з 1962 року, в тому числі й іноземними мовами.
Валентин Чемерис – автор більше 50 книг художньої прози. 
Видав 18 веселих збірок - гуморески, пародії, веселі повісті. Зібрав і впорядкував том «Українські анекдоти». (Автор збірок “Хто на току, а хто на боку”, “Урок виховання”, “Коли спокушає диявол”, “Сватання по телефону”, “Гуморески”, “Вуса №3”, “Операція “Земфіра”; роману “Родина Гордія Залізняка”; лірико-гумористичної повісті “В понеділок після вибуху”). За збірку “Еліксир для чоловіків” у 1990 році йому присуджено республіканську премію в галузі сатири та гумору імені Остапа Вишні.

Серед написаних книг, історичні романи: з життя Давнього Риму “Скандал в імператорському сімействі” та Скіфії — “Ольвія” (видання 1983, 1985, 1990 та 1993 років), “Смерть Атея” (1990 рік, літературна премія імені Д. І. Яворницького); фантастичні — “Білий король детективу”, “Приречені на щастя” та інші.

У 1993 році вийшов роман В. Чемериса “Фортеця на Борисфені”, в якому розповідається про боротьбу за незалежність України. Цій же темі, тільки на іншому матеріалі, присвячено роман-есе “Президент”.
У 1995 році вийшов історичний роман “Епірська відьма, або «Олімпіада — цариця Македонська».
У 1996-2001 рр. – секретар Національної Спілки письменників України, член її Президії і Вищої Ради. Багато років працював у редакції газети«Літературна Україна».

Нагороджений орденами рівноапостольного князя Володимира Великого ( І,ІІ, ІІІ ступеня) та святого архистратига Михаїла, Почесною грамотою і медаллю Кабміну України та іншими відзнаками.

Валентин Чемерис – заслужений працівник культури України.

Лауреат республіканської премії в галузі сатири та гумору ім. О.Вишні, літературних премії ім. Ф. Маківчука, гумористичної премії Одарки і Карася, за кращі оповідання присуджено премію ім. Ю. Яновського.

Чемерис – автор ряду творів для дітей. Повість « Аравійська пустеля» вміщена в підручнику з української літератури для 5-го кл., уривок з роману «Ольвія» - в хрестоматії української літератури для 7-8-х класів, у 4-му класі вивчається оповідання « Три секунди на вибір».

Павло Глазовий назвав його : «добрий вигадько і штукар». «Валентин Чемерис належить до когорти тих відомих і – ведучих, - наших сміхотворців України, - чиї веселі речі я читаю із задоволенням, з відкриттям нового. Він невтомний, плодовитий в хорошому значенні цього слова, вигадливий і, безперечно, знаходиться в постійному русі, на творчому злеті. Майстер, він урізноманітнює прийоми, дошукується свого, пише гостро-актуально, образно-дотепно. Якщо використовує відомі сюжети (чи героїв), повертає їх по-своєму, інтерпретує свіжо й винахідливо-іронічно. Фантазії йому не позичати. Добрий вигадько і штукар! Чудовий гуморист від Бога!
Валентин Чемерис, або для мене просто Валя, Валя Чемерис – сміхотворець високого рангу і класу, я його люблю і шаную. Певний, що українську гумористику без його імені вже не уявити».
Павло Глазовий назвав його : «добрий вигадько і штукар». «Валентин Чемерис належить до когорти тих відомих і – ведучих, - наших сміхотворців України, - чиї веселі речі я читаю із задоволенням, з відкриттям нового. Він невтомний, плодовитий в хорошому значенні цього слова, вигадливий і, безперечно, знаходиться в постійному русі, на творчому злеті. Майстер, він урізноманітнює прийоми, дошукується свого, пише гостро-актуально, образно-дотепно. Якщо використовує відомі сюжети (чи героїв), повертає їх по-своєму, інтерпретує свіжо й винахідливо-іронічно. Фантазії йому не позичати. Добрий вигадько і штукар! Чудовий гуморист від Бога!


Валентин Чемерис, або для мене просто Валя, Валя Чемерис – сміхотворець високого рангу і класу, я його люблю і шаную. Певний, що українську гумористику без його імені вже не уявити».

Інші поети про Валентина Чемериса

Олесь Жолдак

«Твій вогник творчий не згасити.
Чемерисе, Чемерисе, гей!
Не можеш місяця прожити
Без нових романів, повістей…


Анатолій Камінчук

В Валентина Чемериса
Є така чудова риса:
Має ліру як мортиру –
Чеше прозу і сатиру.


Михайло Чхан

Він був і є,
Як гумор молодим,
А молодих,
як сміху,
наплодив.

Він їх творив –
Не з власного ребра,
А з гострого,
веселого пера.

Бо є закон:
ніколи Чемерис
Без сміху й не спав
І… не журивсь.

Як говорить Валентин Чемерис: «Життя вимірюється не кількістю прожитих років, а тим, що встиг зробити, який слід залишив на землі, скільки добра подарував людям". І це дійсно так.
Наш ювіляр, на жаль, не частий гість, але ми дякуємо йому за подаровані книги для нашої бібліотеки. Тож прийміть вітання і від користувачів Семенівської центральної районної бібліотеки та бібліотек району.
За новими виданнями книг В.Чемериса слідкуйте на нашому блозі.
 
Переглядів: 887 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Теги: ювіляри, Валентин Чемерис | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024