Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


П'ятниця, 19.04.2024, 08:41

12:29
«Український рік у народних звичаях»
Запрошуємо у віртуальний світ книжкових виставок
«Зимові свята та обряди»

 
Січень з груднем прощається,
а на лютий очі косує.
Січи не січи, коли я на печі.
У січні сніг січе вітрами, а пияк
стучить зубами.
(Народна мудрість)

Свята різдвяного циклу
 розпочинаються ще 2 січня в день Гната. Дівчата ретельно прибирали оселю та готували різноманітне святкове спорядження - "Павучки", "Їжачки", "Дідух". До 4 січня,дня Анастасії, оселя повинна бути святково прибрана. Саме в цей день заготовляють сировину для приготування майбутньої святкової вечері. Нерідко на Анастасію кололи свиню, тобто проводили "свіжину". І, нарешті, - кульмінація свята - Святвечір, або ж Багата кутя (6 січня). За традицією кожен член родини в цей вечір повинен бути вдома, причому не можна спізнюватись до святкового столу, бо будеш весь рік блукати. Під час цієї вечері не можна виходити з-за столу та голосно розмовляти.
Святковий стіл повинен вражати своїм різноманіттям, але не треба забувати, що ше триває піст, тому любителям чарки доведеться трохи зачекати. Найголовнішою стравою на столі цього вечора є, безумовно, кутя. Рецептів її приготування існує декілька. Різдвяна кутя готується з пшениці, меду, горіхів та ін. На протязі всіх свят, аж до Хрещення кутя повинна стояти на найпочеснішому місці в Вашій оселі. Прийнято на Багату кутю поминати душі померлих родичів. Після закінчення вечері діти несли обід до своїх хрещених, дорослі готувалися до вечірньої церковної служби. Лише дівчатам, які завжди хочуть дізнатися про свою долю, не було спокою. Серед способів існує такий, дещо дивовижний зараз: треба помити посуд, а потім взявши чисту тарілку вибігти на вулицю і почати стукати по ній ложкою - з якої сторони озветься собака, з тої і буде наречений.
Поступово закінчується вечір і наступає чарівна різдвяна ніч, під час якої не можна спати, бо все щастя проспиш. Проте навіть при великому бажанні заснути просто неможливо - церковні дзвони, ватаги колядників створюють урочисто-святкову гаму звуків. Обряд колядування досить давній - він походить іще з дохристиянських часів, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Найбільше серед колядників зустрічаються діти, і це зрозуміло. Колядувати і заходити першими до оселі господаря в день Різдва можна лише хлопцям, які, згідно із звичаєм, несуть в домівку мир та спокій.
Після закінчення церковної відправи родина знову збирається на святковий обід, який вже не є пісним. Сало, печінка, ковбаса, різні смаженості та копченості, все за чим сумувала під час посту душа, повинно стояти на столі.
Проте навіть і в цей день треба міру знати. По обіді наступає час заслуженого відпочинку. В гості ж потрібно йти вже після обіду. Одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків. На вечір гуляння розпочинаються з новою силою. Хлопці влаштовують вертеп - своєрідну виставу, головними дійовими особами в якій є "Коза", "Пастух" та інші. Наступний після Різдва день - це день Богородиці. Треба вшановувати матерів та жінок, категорично забороняється працювати вагітним жінкам. До речі жінкам в цей день, аби не нудьгували дозволяється колядувати.

Якщо на Багату кутю іній, або сніг - то літо мокрим буде.

 

Зелене Різдво - білий Великдень 
 
Воропай, Олекса     Звичаї нашого народу [Текст] : етнограф. нарис / Олекса Воропай ; худож.-оформлювач Л.Д. Киркач-Осипова. - Х. : Фоліо, 2004. - 508 с.ISBN 966-03-2569-X
Як готувалися до Свят-вечора і як зустрічали Різдво Христове, як гуляли Масляну і як поводилися у Великий піст, як святкували Великдень і які розваги припадали на Івана Купала - про це йдеться у виданні, яке знайомить з багатим і різноманітним світом народ них звичаїв, за якими жили українці з давних-давен до нашого часу.

 
 

_______________________________________________________________
 
 
 

Матвеева, Н.П. Солнцеворот [Текст] : праздники, обычаи, предания : [церк.-нар. месяцеслов] / Н.П. Матвеева. - К. : Укр. Центр духов. культуры, 1995. - 240 с.ISBN 5-7707-6288
Ця книга-своєрідна енциклопедія народних і церковних свят, звичаїв і переказів не тільки різних століть, але й різних територій східних слов’ян. Особливу значимість книзі надає широке залучення автором великого матеріалу з літературно-художньої класики й народної творчості.
Книга буде корисною вчителям і учнем, викладачам і студентам, діячам науки й культури, служителям церкви, письменникам і журналістам.




_________________________________________________________________________________
Скуратівський, Василь  Дідух. Свята українського народу [Текст] : [укр. нар. календар] / Василь Скуратівський. - К. : Освіта, 1995. - 272 с.
ISBN 5-330-02487-0
У запропоновану книгу «Дідух» - український народ ний календар - увійшли описи народних свят, забав, воро жінь, обрядових дійств, прикмет, а також приповідки, при слів’я, тексти пісень, пов’язаних з проведенням сільськогос подарських робіт.
Книга, розрахована на широке коло читачів.
 
 
________________________________________________________________
 
Сосенко, Ксенофонт   Різдво-Коляда і Щедрий Вечір [Текст] : культ. оповідь / Ксенофонт Сосенко. - К. : Укр. письменник, 1994. - 286 с.
ISBN 5-333-01426-4
Культурологічна оповідь вводить в світ зимових народних свят Різдво-Коляда і Щедрий Вечір.
 
Книга, написана видатним вченим-етнографом і церковним дія чем Ксенофонтом Сосенком. Матеріал, яким оперує автор, від криваючи праглибини українського народознавства, викликає нині особливий інтерес у читачів нової України.
_________________________________________________________________________________
 
 Шкода, М.Н.  Свята моєї Батьківщини [Текст] : дит. календар ілюстр. / М.Н. Шкода. - Донецьк : БАО, 2007. - 176 с. : іл.ISBN 978-966-338-272-2
 
Книга розповідає про календарні свята України: державні, церковні, професійні та родинні. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.

_______________________________________________________________
Воропай, Олекса  Звичаї нашого народу [Текст] : етнограф. нарис / Олекса Воропай. - К. : Велес, 2005. - 528 с.ISBN 966-8263-16-2
Це неординарний опис народно-календарних звичаїв, вірувань і уподобань українців. Праця розподіляється на чотири частини: "Зима", "Весна", Літо , "Осінь , в окремій праці розповідається про одяг укра їнців.
 
Книга розрахована на широке коло читачів. Її матеріали мо жуть бути використані для проведення обрядів, підготовки свят, а також вчителями та учнями на уроках з народознавства.
 
_________________________________________________________________________________
 
 

 
Максимович, Михайло  Дні та місяці українського селянина [Текст] / Михайло Максимович ; пер. з рос. - К., Обереги, 2002. - 189 с.
Книга є найповнішим виданням етнографічної праці українського вченого-енциклопедиста Михайла Мак симовича (1804-1873). Широко й мальовничо зображено народні календарні звичаї й обряди, традиційний селянський побут.
Для народознавців, студентів, педагогів та всіх, кому дорогі духовні скарби українського народу.
_________________________________________________________________________________
 
 
Матвеева, Н.П.  Святі і свята України [Текст] : [словник довідник]  Н.П. Матвеева, А.Р.Голобородько. - К. : Укр. Центр духов. культури, 1995. - 240 с.ІSBN 5-7707-62-78-0
  Словник-довідник «Святі і святі України» - це пер ша спроба в науково-популярній формі систематизувати та узагальнити відомості як про церковні, так і про народні свята в їхньому взаємозв’язку і взаємозалежності. Важливе місце в книзі посідають надзвичайно цікаві історичні екскурси в життєписи святих.
Розрахована для вчителів та учнів, викладачів та студентів, працівників науки та культури, церковних та громадських діячів.
_________________________________________________________________________________
 
Колядки та щедрівки. Зимова обрядова поезія трудового року [Ноти] / упорядкув., передм., і прим. О.І. Дея ; відп. ред. М.Т. Рильський. - К. : Наук. думка, 1965. - 804 с.
«Колядки і щедрівки» - чергова книга в серії «Україн ська народна творчість». До збірки ввійшли найкращі з художнього боку зразки обрядово-величальної народ ної поезії, зібрані на всій території України протягом майже 150 років. До багатьох текстів подані мелодії. Окремим розділом друкуються колядки радянського періоду на родного й літературного походження.
Книга розрахована на широкі кола читачів і фахівців.
_________________________________________________________________________________
                                 




 
Лановик, Мар’яна    Українська усна народна творчість [Текст] : підручник / Мар’яна Лановик,Зоряна Лавовик. - 4-те вид., стер. - К. : Знання-Прес, 2006. - 591 с.ISBN 966-311-050-3
У підручнику висвітлюється розвиток народної творчості від витоків до сучасності, особливості побутування текстів за певних історичних умов. Запропоновано нову періодизацію фольклору та класифікацію жанрів з урахуванням сучасних досліджень історії, етно психології, культурології, міфології. Кожне явище народної творчості розглядається у його зв’язку з художньою літературою.
 
Підручник орієнтований на студентів філологічних, народознав чих, культурологічних та інших гуманітарних спеціальностей, а також магістрантів, аспірантів та фахівців, які цікавляться українською куль турою.
_________________________________________________________________________________
Переглядів: 527 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024