Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


П'ятниця, 29.03.2024, 01:34

12:41
Пам'ятаймо своїх героїв – земляків!

  Пам'ятаймо своїх героїв – земляків! 

        ДО ДНЯ ТРАГІЧНИХ ПОДІЙ ПІД КРУТАМИ
                    Божинський-Божко Микола Васильович

В бою під Крутами загинув наш земляк Микола Васильович Божинський – Божко.
Доля відвела Миколі 22 роки. Нібито в його житті не було нічого особливого — народився, навчався, працював. Але трагічна загибель за Україну зобов’язує нас пам’ятати цього парубка в окулярах.
 
Для української національної пам’яті та історії України бій під Крутами 29 січня 1918 року є вузловим моментом. Ця подія стала символом боротьби за українську державність.
 
Стосовно більшості із 27 крутянців, розстріляних більшовиками та похованих у Києві на Аскольдовій могилі, відомі лише прізвища. Є певні відомості про Володимира Шульгина, Володимира Наумовича, Григорія Піпського, Івана Сорокевича. Проте у Державному архіві міста Києва зберігається тека із кількома аркушами. Тонесенька, але надзвичайно цікава, бо це — особова справа студента київського університету св. Володимира (нинішній Київський національний університет імені Тараса Шевченка) Миколи Васильовича Божинського-Божка (на знімку), який загинув під Крутами в січні 1918 року, захищаючи свою країну.
Він прожив коротке життя. Народився 23 жовтня 1895 року у дворянській сім’ї в селі Калкаїв (тепер — села Старий і Новий Калкаїв Семенівського району на Полтавщині). Рід Божинських-Божків отримав дворянство в часи походу Наполеона на Москву. Далекий предок Миколи відзначився в одному з боїв, чим і заслужив високе звання.
Навчався Микола у Лубенській чоловічій гімназії. Тут здобув високоякісну освіту. 
Потім вступає на  математичне відділення фізико-математичного факультету університету св. Володимира в м.Київ. І ось настав 1917-й. Упав царизм. Виникає Українська Центральна Рада як повноважний представник усього нашого народу. Висуваються вимоги автономії для України, відбуваються Національний конгрес, селянський, робітничий, військовий з’їзди. Під час революції ледь не щодня виникали різноманітні громадські організації, товариства, ради. Одну з них — об’єднану народно-пролетарську організацію лівих соціалістів України — очолив Микола.
Наприкінці 1917 року щойно проголошена Українська Народна Республіка постала перед фактом збройного конфлікту із більшовиками. 
Серед київської молоді виникла ідея організувати студентський курінь. Записався до куреня і Божинський-Божко. Тоді він працював у Міністерстві земельних справ УНР, однак легко проміняв крісло чиновника на шинель і гвинтівку й вирушив на захист своєї держави. Під час бою під Крутами потрапив у полон і був розстріляний разом з іншими 26 юнаками.
Честь і слава Героям Крут!
 
Честь і слава Героям Крут!

Джерело:
Скальський В. Один із крутянців//Голос України.-2012.-№17.
http:// www.golos.com.ua/


Про автора: Віталій Валерійович Скальський, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України.
 
Переглядів: 453 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024