Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


П'ятниця, 19.04.2024, 00:21

10:05
«Іван Франко-геній української нації»

Віртуальна книжкова виставка

 

2016 рік в Україні проголошено  роком ушанування пам'яті Івана Франка (Указ Президента України № 687/2015 "Про вшанування пам'яті Івана Франка у зв'язку з 160-річницею від дня народження та 100-річчям від дня смерті Івана Франка).

 

"Як син селянина, вигодуваний твердим мужицьким хлібом, я почуваю себе до обов'язку віддати працю свого життя тому простому народові"
                                                                                                                                       
Іван Франко

  Цього року 27 серпня  виповнюється 160 років з дня народження  Івана Франка.Важко знайти у світовій культурі людину такого безмежного діапазону, як Іван Франко.
В українській літературі другої половини ХІХ століття Іван Франко був найвизначнішою постаттю, завдяки своїй непересічній біографії, яскравій і привабливій політичній позиції та граничній різнобічності й літературній працьовитості. Він – діяч, який уособлює цілу епоху в історії української культури.
Іван Якович Франко – письменник, поет,
 прозаїк, драматург, перекладач, літературознавець, журналіст, етнограф, видавець, філософ, мовознавець, економіст, історик, вчений, громадський і політичний діяч. 
Доктор філософії (1893), дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1899), почесний доктор Харківського університету (1906).

Завдяки надзвичайній працездатності в поєднанні з глибоким розумом і величезним талантом Франка називають академією в одній особі.

“Франко сам один, як справжній велетень, на різних полях створив для української нації речі небуденної вартості, що переходять сили цілої громади звичайних людей…” говорив про Франка В.Дорошенко.

„Він розум і серце нашого народу. Це боротьба, мука і щастя України. України і людськості” – так Максим Рильський оцінив творчу та громадську діяльність великого  Каменяра.

Важко знайти людину, яка б не чула ім’я Івана Яковича Франка. Але знання більшості охоплюють лише загальновідомі біографічні факти, зазвичай ще зі шкільної програми, які не дають повного уявлення про особистість цієї великої людини.

 

     Про творчість І. Франка написано багато, та кожне нове покоління має право на своє прочитання. 
Пропонуємо вам переглянути віртуальну книжкову виставку
  
«Іван Франко-геній української нації»

І розділ
 Твори Івана Франка

Франко був у першу чергу письменником, а суспільно-політичною діяльністю займався лише в міру потреби. Але так як ця потреба була величезною, то його громадська активність становила одну із найяскравіших сторінок політичної історії Галичини останньої чверті XIX ст.З багатогранної криниці, яку залишив після себе письменник, беремо те, що найбільш співзвучне нашому  часові. Жоден з діячів нашої культури (і мало хто – світової) не може зрівнятися з ним за всебічністю інтересів, енциклопедичністю знань і продуктивністю праці. У нашій культурній та інтелектуальній історії Франко – не просто «другий після Шевченка», а український Аристотель та Леонардо да Вінчі, Вольтер чи Гете, він став в один ряд із найбільшими  геніями людства, і тим самим закарбував своє ім’я не тільки до літопису, а й до Золотої книги надбань людської цивілізації загалом.

 

Франко І.Я. Зібрання творів у п’ятдесяти томах /Іван Франко; Редакційна колегія: Є.П.Кирилюк (голова) та ін..;Академія наук Української РСР, Інститут літератури ім. Т.Г.Шевченка.- К. : Наукова думка, 1976 -




Франко І. Твори в 3 т. Т. 1[Текст] : Поезії. Поеми / Іван Франко ; [редкол. І. О. Дзеверін та ін. ; передм. Д. Павличко]. – К. : Наук. думка, 1991. – 672 с. : портр. – (Сер. «Б-ка укр. літ. Дожовт. укр. літ.).     





 

Франко І. З вершин і низин[Текст] : вірші та поеми / Іван Франко ; худож. В. А. Євдокименко. – К. : Рад. шк., 1990. – 576 с. : іл.

До книжки увійшли вибрані вірші та поеми великого українського поета.

 

Франко І. Захар Беркут [Текст]: роман / Іван Франко. Чернігівка : повість / М. Костомаров. – К. : Укр. центр духов. культури, 1994. – 312 с. – (Укр. іст. роман).

 

 

Франко І.Я.   Мозаїка [Текст]:Із творів, що не ввійшли до Зібрання творів у п’ятдесяти томах / І.Франко; Упоряд. З.Т.Франко, М.Г.Василенко.- Львів : Каменяр, 2002.-432с.

      Представлені в книзі твори І.Франка маловідомі, призабуті, а для багатьох – невідомі. Цей збірник лише Вибране з того, що не ввійшло до п’ятидесятитомного Зібрання творів видатного письменника.  Нові обрії, після ознайомлення з таким доробком, значно розширяться і поглибляться, а враження буде неперевершеним, якщо зважити на багатогранну діяльність Великого Каменяра.

Франко,Іван. Поезія[Текст]; Іван Вишенський; Мойсей; Перехресні стежки /Іван Франко-К.:Наук. думка,2007.-432с.

 

У книзі вміщено поезію, поеми "Іван Вишенський" та "Мойсей" і повість "перехресні стежки". Ці твори рекомендовані Програмою середньої загальноосвітньої школи з української літератури для текстуального вивчення.
 

Франко І.Я. Не спитавши броду[Текст]: повість / І.Я. Франко. – К. : Наукова думка, 1966. – 242 с.


 

У повісті зображено життя польських демократичних діячів. В основі ліричного сюжету лежить знайомство та стосунки самого Франка із представницею збіднілої польської родини Юзефою Дзвонковською.       

 

 

                 

 

Франко І.Я. Оповідання[Текст] / І.Я. Франко.-Львів: Каменяр, 1979. – 310 с.

 

До збірки ввійшли оповідання, переважно бориславського циклу, в яких зображено життя селянства, прогресивної інтелігенції, а також людей, що в пошуках заробітків змушені були покидати рідний край.

 

 

Франко І.Я. Мойсей[Текст] : поема; Перехресні стежки : повість/І.Франко.- К. : Наукова думка, 2001.- 384с. 


 

Іван Франко мав повне право устами свого Мойсея сказати українському народові:

                             Я ж весь вік свій, весь труд свій тобі дав
                             У незламнім завзяттю, -

                             Підеш ти у мандрівку століть

                             З мого духу печаттю.

Франко І. Земле, моя всеплодющая мати…[Текст]: Вірші. Оповідання - К.: Веселка, 2000. – 398 с.
 

До книги увійшли вірші, оповідання та казки.

 


ІІ розділ. 
Видання творів І. Франка для дітей

 

 

  • Абу-Касимові капці [Текст] : [арабська казка : для дітей] / І. Я. Франко ; худож. А. Кальченко. - Київ : Махаон, 2003. - 112 с.

 

 

 

 

 

 

 

  • Франко І.Казки [Текст] : для дошк. та мол. шк. віку / І. Я. Франко ; худож. С. К. Артюшенко ; [упоряд. О. С. Яремійчук]. - Київ : Веселка, 2008. - 215 с.

     

 

 

 

 

 

 

  • Коли ще звірі говорили [Текст] : казка для дітей : [для мол. та серед. шк. віку] / І. Я. Франко ; упорядкув. текстів та передм. І. М. Андрусяка ; худож. Т. Л. Кудиненко. - Київ : Школа, 2006. - 160 с. : ілюстр.

    Збірка казок Франка «Коли ще звірі говорили» — одна з найвидатніших сторінок української класичної літератури. Казки сповнені українським буттям і українським характером. Вони вчать мудрості, винахідливості, вмінню спілкуватися.

    Книга розрахована на дітей молодшого шкільного віку.
     

 

  • Лис Микита [Текст] : казка : для мол. шк. віку / І. Я. Франко ; за ред. М. Т. Рильського ; худож. С. К. Артюшенко. - 3-тє вид., зі змінами. - Київ : Веселка, 2004. - 131 с. : ілюстр.

 

 

 

 

 

 

  • Франко І. Малиий Мирон /Іл. С. Корбут. – Львів: Каменяр, 1978. – 59 с.

Малий Мирон - дивна дитина. Батько втiшається ним i каже, що вiн чудово розумна дитина, але батько, звiсна рiч, сторонничий суддя. Та й ще Миронiв батько - чоловiк уже в лiтах, ледве дочекався дитини, i, значиться, яка там будь собi дитина, все вона у нього золота, i розумна, i гарна. Сусiди тихо шептали собi, що Мирон "якесь не таке, як люди": iде та й розмахує руками, гуторить щось сам до себе, вiзьме прутик, швякає по повiтрi або стинав головки з будякiв та ластiв'ячого зiлля. Серед iнших...

 

 

 

 


ІІІ.розділ

 Про Великого Каменяра
Горак Р.Д. Тричі мені являлася любов: Повість – есе.-К.: радянський письменник,1983.-152с.
 

 

 

У своїй повісті-есе Р. Горак представив особистість І. Франка не тільки як геніального поета, громадського діяча, а й ніжної людини, яка прагнула знайти в житті справжнє кохання. Письменник намагався розкрити світ почуттів поета. Цим твором Р. Горак сприяє вихованню естетичних смаків, утверджує в юнацьких душах доброту, милосердя, красу і щирість почуттів.

 

 

 

 

 

 

 

Колесник,Петро. Терен на шляху: роман.-К.: Дніпро,1965.-480с.
Твір про дитячі й юнацькі роки Івана Франка. Ясноокий допитливий хлопчик дивував односельчан своєю недитячою цікавістю до навколишнього світу. Франко,як і Шевченко, вийшов з народу і все своє життя був зв’язаний з ним, вважав своїм обов’язком служити йому.
Ніякі випробування,- ні те,що його позбавили можливості друкувати свої твори, ні те,що його розлучили з коханою дівчиною, кинули його до в’язниці,- не зламали духу поета.
Полум’яний борець проти всякого гніту,Франко не впадав у розпач,він непохитно вірив у краще майбутнє свого народу і кликав боротися за нього.
Іваничук Р.І. Четвертий вимір; Шрами на скалі:Романи/Худож.-ілюстратор С.В. Кривенченко; худож.-оформлювач І.В. Осіпов.-Харків:Фоліо,2007.-447с.
Роман Іваничук –автор близько п’ятнадцяти історичних творів, в яких він намагається заповнити білі плями в нашій історії,розповідає про видатних діячів України минулих років.

У романі «Шрами на скалі» розповідається про останні роки Каменяра – видатного українського письменника Івана Франка.

Про Івана Франка читайте також п’єсу яку написав Леонід Смілянський.







Мужицький посол: П’єса на 3 дії.//Смілянський,Леонід. Твори в чотирьох томах.Т.ІУ.-С.159-223.

П'єса покладена в основу сценарію,за яким у 1956 році знятий фільм «Іван Франко»
 






 

 

 

Будівничий української державності : хрестоматія політологічних статей Івана Франка / упоряд. Дмитро Павличко. – К. : Вид. дім «Києво-Могилянська академія». 2006. – 640 с. : портр.

 

Найважливіші твори Івана Франка, які становлять теорію і практичну характеристику української національної ідеї і висувають наймодерніші завдання перед нею, зібрані в одній книжці.

 

Із радянських видань творів Івана Франка неможливо скласти правдивого уявлення про його державотворчу діяльність. Основою цього збірника стали твори Івана Франка, що їх замовчували, редагували й перекручували радянські ідеологи; надруковані за нових часів ці твори повинні бути душею і свідомістю будівництва української держави, економічного, політичного, європейського поступу нашого народу.

 

 

 

 

Вогонь в одежі слова: Літературний альманах із присвятою 155-ій річниці з дня народження Великого Каменяра Івана Яковича Франка.-К.: Науково-видавничий відділ Національної академії СБ України,2011.-144с.Книга розповідає про відкритий літературний конкурс, «Вогонь в одежі слова», поведеного з нагоди 155-ї річниці від дна народження Івана Франка в Національній академії Служби безпеки України протягом 22 березня-22травня 2011 р.
У номінації «Проза» серед курсантів і студентів лауреатом стала студентка Солодка Алла Вікторівна за роботу «Лист до Івана Франка». Тож рекомендуємо познайомитись з поданим твором.

 

Панасенко Т. М. Іван Франко / Т. М. Панасенко. – К. : Фоліо, 2013. – 122 с.

 

 

У науково-популярному виданні автор спробував охопити всі іпостасі І. Франка, показати його як людину, не позбавлену якихось звичайних проблем, переживань, розчарувань. Урахувавши все, автор відштовхувався від простої, на перший погляд, і водночас доволі складної, але беззаперечної думки: Іван Франко – ГЕНІЙ.



 

 

Гундорова Т. Невідомий Іван Франко: Грані Ізмарагду. - К.: "Либідь", 2006. - 360 с.; іл.

Вона складається з трьох частин, образно названих жмутками (жмутки листя). У збірці „Зів’яле листя” вміщено інтимну лірику, в якій оспівуються глибокі почуття палкого, але не щасливого кохання.

Поезія „Чого являєшся мені у сні?” є однією з найкращих у збірці. В ній хвилююче відтворено ніжну, велику, але неподілену любов ліричного героя. Тільки уві сні з’являється йому образ коханої і тривожить його зранене любов’ю серце. Вірш „Чого являєшся мені у сні?” композитором К.Данькевичем покладений на музику.

 

У 1898 році вийшла збірка „Мій ізмарагд”. Пізніше Франко поповнив її новими поетичними творами і в 1911 році видав під назвою „Давнє і нове”. Поезії збірки знаменують дальше піднесення громадських мотивів у творчості письменника. У поезіях „Сідоглавому”, „Декадент” Франко виступає, як полум’яний патріот своєї батьківщини. У вірші „Декадент” (1896) Каменяр, висловлює свої погляди на завдання поезії та призначення поета.
 

ІV розділ
Інтернет-ресурси творів І.Франка та 
матеріалів про його життя і творчість

http://www.ukrlib.com.ua/kratko/book.php?id=8
Бібліотека української літератури. Франко Іван: Стислий переказ творів (виклад змісту, теми, сюжету).

 

http://lib.ru/SU/UKRAINA/FRANKO/

Lib.Ru: Iван Франко. Розміщено тексти творів

http://ar-buz.narod.ru/ukrlit.files/Franko.htm

Подається біографія письменника

http://www.pisni.org.ua/hview.php?id=31
Біографія.Пісні на слова І.Франка

https://ukrayintsi.wordpress.com/
Сторінка про Івана Франка "Великі Українці

Матеріал, що представлений на виставці не є вичерпним.

Переглядів: 1528 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Теги: віртуальна книжкова виставка | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024