Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


П'ятниця, 29.03.2024, 10:20

15:50
День пам'яті жертв політичних репресій

15 травня (третя неділя травня )– Україна вшановує День пам’яті жертв політичних репресій.
В Семенівській ЦРБ та в бібліотеках району було організовано тематичні полички, книжкові виставки, проведено бесіди, години пам’яті.

«У жорнах репресій» під такою назвою в Семенівській центральній районній бібліотеці було організовано книжкову викладку та проведено бесіду по книгах з користувачами бібліотеки.
 
Віртуальна книжкова виставка
 
 
 "Реабілітовані історією"
 
Книжкова виставка спрямована на відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства. Сьогодні жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій немає і не може бути. Злочини, яким немає прощення, минуле з гірким присмаком у світлі воскреслої правди постає перед нами по-новому.
 
 
Розділ 1. Без строку давності
Реабілітовані історією / Відповід. ред. П.Т.Тронько. – Київ-Полтава: Рідний край, . Реабілітовані історією / Відповід. ред. П.Т.Тронько. – Київ-Полтава: Рідний край,1992. – 402 с., іл. – (Академія наук України, Інститут історії України, 1992. – 402 с., іл. – (Академія наук України, Інститут історії України,Всеукраїнська спілка краєзнавців, Полтавський педагогічний інститут імені В.Г.Короленка, всеукраїнська спілка краєзнавців, Полтавський педагогічний інститут імені В.Г.Короленка,Полтавське наукове товариство краєзнавців, Полтавська обласна організація охорони пам’яток Полтавське наукове товариство краєзнавців, Полтавська обласна організація охорони пам’яток історії та культури).
Реабілітовані історією — науково-документальна серія книг, покликана відновленню історичної справедливості, ґрунтовному висвітленню трагічних подій в історії України, поверненню їй незаслужено забутих імен державних діячів, науковців, митців, робітників і селян, вшануванню тих, хто боровся за свободу і незалежність України. Станом на липень 2015 серія складається зі 100 томів.
У книзі першій науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією. Полтавська область» на основі маловідомих архівних джерел опубліковані результати дослідження про масові політичні репресії у 1918-1980-х рр. на Полтавщині за радянської доби.
 
Чорновіл В. Твори:У 10-ти т.Т.3/Упоряд.В. Чорновіл. Передм. М. Косів.-К.: Смолоскип, 2006.-976с. : іл..
У третьому томі Творів у десяти томах Вячеслава Чорновола опубліковано шість випусків позацензурного жур­налу «Український вісник», редактором якого він був з кінця 1969 р. по 1972 р.
 
У журналах уміщено самвидавні документи середини 60-х - поч. 70-х років, хроніку репресій - переслідувань, арештів, судів. Усі матеріали вміло об'єднані редактор­ськими поясненнями, зауваженнями, доповненнями. У журналах є документи самого Вячеслава Чорновола.
Цей том, як і попередні, цінний для науковців, студентів, учнів, які досліджують і вивчають правозахисну діяльність згаданого періоду, а також для всіх, хто цікавиться історією України.
 
 
Всеукраїнське товариство політичних в'язнів і репресованих: історія створення та діяльність / Упоряд. Євген Васильович Пронюк ; Наук.ред. Дмитро Миколайович Єсипенко ; Передмова Іван Дзюба . – Київ : Український Центр Духовної культури, 2007 . – 679 с. : 16 л.іл.У книзі висвітлюється історія становлення і діяльності Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих. Розкривається внесок Товариства у справу боротьби за відновлення самостійної Української держави, демократичний шлях її розвитку. В книзі представлена низка статей-есеїв, спогадів колишніх політичних в'язнів. Книга містить також головні офіційні документи Товариства за минулі роки. Вона розрахована на громадських, політичних, державних діячів, молодь, що цікавиться історією Батьківщини, і широкий український загал.
 
Шевченко С.В.  Соловецький реквієм / С.В. Шевченко. - К.: ВПК "Експрес-Поліграф", 2013. - 592 с.: іл.
           
Збірку публіцистики про соловецьку трагедію підготував фаховий журноліст - у минулому керівник підрозділу наукової установи СБУ. Книжка розповідає про розстрілене відродження України, нищення інтелектуальної еліти нації, яку уособлюють М. Зеров, М. Куліш, Л.Курбас, В. Підмогильний, С. Рудницький, М. Яворський та інші. Стаття про виконавців смертних вироків містить список осіб, приречених до катувань тюремних етапів.
            Для всіх, хто цікавиться історією її маловідомими сторінками.
 
 
 З порога смерті: письменники України — жертви сталінських репресій .- Вип.  І / Упоряд. О.Г.Мусієнко. - Авт. кол. : Бойко Л.С. та ін. — К. : Радянський письменник, 1991. —494 с.
 
У книзі вперше названо поіменно письменників України, які стали безневинними жертвами сталінського терору. Вивчення архівів КДБ дозволило документально точно розкрити методику  й механіку політичних процесів над творчою інтелігенцією на Україні у довоєнний і повоєнний періоди.
Книга ілюстрована документами із судово-політичних справ, що збереглися в архівах.
 
Реабілітовані історією(АН України. Ін-т історії України та ін..; Редкол.:П.Т. Тронько (відп. Ред..) та ін.. –Київ – Полтава:Рідний край, 1992.- 401с.
У збірнику озповідається про трагічну долю відомих державних діячів, вчених, літераторів, митців – уродженців Полтавщини, що стали жертвами масових незаконних репресій 20-40-х років – початку 50-х років. Імена багатьох із них  лише сьогодні стають надбанням історії та культури України.


Рябченко Л.І. За компасом марки «Воля»/ Полтава: «Верстка», 2011.- 280с., 65 іл.
Ця книга політв’язня Леоніда Рябченка розповідає про гулагівське пекло, яке на землі  для поневолення народів влаштовувала комуністична червонозоряна Москва, та  про мужність людей, які кинули виклик неволі.
 
Ільєнко І.О. У жорнах репресій: Оповіді про укр.. письменників (за архівами ДПУ-НКВС)/ [Передм. М.Г. Жулинського]; Худож. Оформлювач Я.М. Яковенка; Фоторепрод. І.М.Яїцького.-К.: Веселка, 1995.- 447с.:іл.
 
Автор простежує трагічні долі академіка А. Кримського, поетів М. Зерова, М. Драй-Хмари,П. Филиповича; розповідає про арешт ДПУ Максима Рильського, табірні поневіряння Остапа Вишні, Бориса Антоненка-Давидовича, Зінаїди Тулуб, Івана Іванова. Останній розділ присвячено воскресінню із забуття творців українського відродження, що увішло в історію під назвою розстріляного.
 
2.Серце в колючому дроті
 
Епплбом, Енн. Історія ГУЛАГу : пер. с англ. / Енн Епплбом ; Пер. Андрій Іщенко . – Київ : ВД "Києво-Могилянська академія", 2006 . – 511 с. : 8 л.іл.,іл. - Бібліогр.: с.496-511 . – На укр. яз. - ISBN 966-518-355-9 .
 
«Історія ГУЛАГу» (Пулітцерівська премія 2004 р.) – перша систематична праця, присвячена хронології, причинам та наслідкам розвитку репресивного апарату Радянського Союзу і системи концентраційних таборів як його складової.
На основі фактів автор доводить, що система радянських карально-трудових таборів була небаченим за своїми масштабами і жорстокістю інструментом експлуатації, гноблення і винищення комуністичною владою народів Радянського Союзу. Енн Епплбом спирається як на вже відомі опубліковані свідчення, так і на результати власної дослідницької праці в архівах колишнього Радянського Союзу.

 
Іллящук,Михайло. Сталінським курсом[Текст]:Повість – бувальщина.-К.: УВС,2005.-504с.
В книзі зображено події 40-х – 50-х років минулого століття в СРСР, масштабні прояви яких мали місце у 30-их роках.  На прикладі однієї сімї показано, як ні в чому не винних перед державою людей було засуджено до позбавлення волі і заслано як політв’язнів до таборів ГУЛАГу. Змальовано долі, характери яскравих особистостей, з якими автор познайомився, перебуваючи у Баївському інвалідному таборі, а потім – у сибірському засланні.
 
Книга знайомить із чорною смугою в історії нашого народу в часи сталінської диктатури, з жахливим механізмом репресій і тортур.
Антоненко-Давидович, Борис Дмитрович. Смерть; Сибірські новели; Завищені оцінки / Б. Д. Антоненко-Давидович ; вступ. слово: Л. Бойко . – Київ : Вид-во гуманіт. літ., 2005 . – 557 с. : 1 портр.  – (Б-ка Шевченківського комітету) .
 
У збірці художньої прози українського письменника, раніше замовчуваного і який лише посмертно став лауреатом Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, але по праву може вважатися класиком української літератури, ідеться здебільшого про події і долі сумні, драматичні, а то й трагічні. Адже життя він «вивчав» у сталінських таборах, у яких пробув майже 20 років. Однак із щонайважчих випробувань письменник виніс глибоко вистраждану, а не сліпу віру в незнищенність людської доброти, в торжество справедливості, правди.
 
Рябченко Л. Від Снітина до Інти : художньо-документальна повість / Леонід Рябченко. – Полтава : ТОВ «РІК», 2007. – 442 с.
 
Художньо-документальна повість полтавця Леоніда Рябченка  «Від Снітина до Інти» розповідає про хресну дорогу автора і мільйонів українців у гулагівське пекло у 40-50-і роки ХХ –го століття. Це повість про Мужність і Вірність, про незнищеність Українського Духу.
 
Коваль, Віталій Кирилович.Серце моє в колючому дроті... : Есе. Спогади. Документи / Віталій Кирилович Коваль; Упоряд. Ольга Коваль, Микола Луків; Ред. Тетяна Поливода; Вступ. ст. Борис Олійник.– К. : Ред. ж-лу "Дніпро", 2005.– 703 с. 
Книга відомого літературознавця і літературного критика Віталія Коваля "Серце моє в колючому дроті" складається з двох частин. Перша частина книги - про застійний період, коли роман Олеся Гончара "Собор" було проголошено "ідейно ущербним", піддано ан афемі. як і твори багатьох українських письменників. До другої частини увійшли статті про репресованих і гнаних письменників.
 
Олефіренко, М.М. Мертві не зраджують: Роман з епопеї «Пора цвітіння терну».– Полтава: Полтавський літератор, 2013.– 588с.
 
Книгу «Мертві не зраджують» Михайло Олефіренко присвятив важким для українського села періодам: розкуркулення, Голодомор 1932–1933 років, Велика Вітчизняна війна. У романі автор описує життя краян. Головні події зосереджені в просторі хуторів Коломійцевого й Даценкового, що розташовані на теренах Полтавщини між Миргородом і Великою Багачкою. Загальна назва яку дав їй письменник – «Пора цвітіння терену», а до її складу увіходять 7 романів: «Стожари», «Сьомий вітер», «Чорторий», «Жорна», «Розталь», «Хуторяни», «Мертві не зраджують». У них охоплене життя українського села від 70-х років ХІХ-го століття і початку Першої світової війни до 1970-х років ХХ століття.

Дніпрова, Ганна . Цвіте колюча тернина.-К.: Фітосоціоцентр, 2012.-312с.

 За основу художнього роману взято реальні події. Під час написання роману було використано спогади В. Тарасенко, а також фотографії, матеріали й документи сімейного архіву.
Всі прізвища та імена героїв роману вигадані та не відповідають ніяким реально існуючим особам. Не шукайте на географічній мапі зазначених міст і містечок, у яких жили, любили та стаждали герої роману, бо вони умовні. Фактично, всі описані події відбувалися по всій території України, в кожному місті та селі.
 
Іваничук Р.І. Бо війна – війною…; Через перевал:Романи/Худож.-ілюстратор С.В. Кривенченко; Худож.-оформлювач Л.Д. Киркач-Осіпова.-Харків: Фоліо, 2008.-447с.- (Укр. Літ.)

 Роман «Бо війна-війною…» - це розповідь про складний життєвий шлях галичанина, якому довелося пройти через Першу світову війну, еміграцію, повернення на Україну і репресії 1930-х років.

Павленко Л.О. Сліди не старіють: Повісті.-К.: Рад. Письменник, 1991.-288с.
 
 Книга приваблює щирістю оповіді, небуденними характерами героїв, у долях яких відображено складну, а часом і трагічну історію нашої країни з голодовками, репресіями,  чорнобильських лихом.
 
Втеча заради життя [Текст]: Науково-художнє видання / [упоряд.Безобразова Л.Л.].-Полтава: ТОВ «Фірма «Техсервіс»»,2010.-366с.
Книга містить повість відомого українського письменника Леоніда Бразова «Втеча з-під слідства», де висвітлюються події 1938-1939 років, коли безпідставно було репресовано мілйони представників різних верств радянського суспільства. Гостросюжетна повість базується на автобіографічних фактах з життя автора. Вміщено також наукові розвідки істориків, літературознавців, лінгвістів, учених іншого фаху, предметом дослідження яких є повість «Втеча з-під слідства», спогади про письменника на той час, методичні рекомендації  по вивченню повісті у школі.
Матеріал підготувала провідний бібліограф З. Іващенко
 
 
Переглядів: 1441 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024