Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


Субота, 20.04.2024, 13:24

10:39
«Пам'яті Героїв Небесної Сотні»

Минуло  три  роки, відколи перші мирні демонстранти вийшли на Майдан Незалежності в Києві для того, щоб висловити свій протест проти згортання процесу євроінтеґрації.

Протести розпочалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада. Протести, які з кінця 2013 року відбувалися у формі мітингів, демонстрацій, студентських страйків та силова протидія протестам з боку влади призвели до відкритого силового протистояння, яке надалі переросло у Революцію гідності.

18 лютого 2014-го року в Києві почалися розстріли учасників Революції гідності. Ці події стали початком найтрагічніших сторінок в історії незалежної України, змінили українську історію, сколихнули весь світ, а що головне – перевернули світогляд мільйонів українців.11 лютого 2015 року указом Президента України дата 20 лютого була визначена як Пам’ятний день Героїв Небесної сотні –  «з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самосвідомості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної сотні, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права  і свободи людини, європейське майбутнє України».

А далі калейдоскоп подій закрутився ще швидше: анексія Криму, заворушення та початок АТО на сході, вибори президента, наступ українського війська та контрнаступ путінців, вибори парламенту…

За рік країна пережила стільки, скільки не переживала, напевно, з часів останньої світової війни чи щонайменше від року проголошення нашої Незалежності.

 

Уперше Небесною сотнею полеглих учасників акцій протесту назвала поетеса Тетяна Домашенко у вірші «Небесна сотня воїнів Майдану», який вона написала 21 лютого 2014 року.

 

Під час прощання із загиблими зі сцени Майдану 21 лютого 2014 року звучала жалобна пісня «Пливе кача…», що стала неофіційним гімном «Небесної Сотні».

Ми з шаною згадуємо   героїв Небесної сотні, а також тих, хто  віддав своє життя за Україну, за  цілісність нашої держави в ході  АТО. 


В пам’ять загиблих на Євромайдані  і тим, хто продовжив їх справу присвячені заходи, що   пройшли в Семенівській центральній районній бібліотеці, районному краєзнавчому музеї, відбулася панахида та покладання квітів до  пам’ятного знаку Борцям за свободу та незалежність України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Небесна сотня воїнів Христа

З мечем Архистратига Михаїла,

З молитвою за волю на устах

У вічність із Майдану відлетіла,

Небесна Сотня воїнів святих

І душу, й тіло склали за Свободу,

За розбрат нації взяли на себе гріх,

Освячені любов'ю до народу.

Їх імена у Небі голубім

Золотосяйним променем палають,

І над устами Гімн співають.

Вся України – Мати над Хрестом,

Їй серце меч прошив нестерпним болем,

У душу увірвався напролом,

Сльоза пече й пече кривавим морем.

Цвіт нації узято на приціл,

Все нових кілерів злочинець-кат шукає,

Щоб ми не чули крику породіль,

У зав'язі невинний цвіт вбиває.

О мій народе, мученик святий,

У вічності хвилиною мовчання

І Час, і Простір вмить перехрестив

У серці матері молитвою прощання.

Покров Небесний в зорях золотих,

І «Ще не вмерла...» над Майданом лине –

Молитвою сердець усіх святих

Творець Всевишній славить Україну.

Т. Домашенко «Небесна сотня воїнів Майдану»

Переглядів: 301 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Теги: захід, небесна сотня | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024