Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


Четвер, 28.03.2024, 22:50

11:30
До 1025- річниці Хрещення Київської Русі-України.
До 1025- річниці Хрещення Київської Русі-України.
        
        28 липня 2013 року,  у день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Київського Володимира, виповнюється 1025 -  річниця Хрещення Київської Русі-України.

       Християнство зіграло виняткову роль в історії нашої держави, житті суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі.     
        Хрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства у Київській Русі.
        Хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією припало князю Володимиру Великому. Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир задля їх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояла подоба Перуна, з'являються 6 різноплемінних богів – Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Сімаргл, Мокош. Але трохи згодом Володимир переконується, що для зміцнення держави та її престижу потрібно підтримувати найтісніші стосунки з Візантією - найбагатшою, могутнішою і найбільш культурно впливовою державою того часу. Задля цього він вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.
         На Русі почали будувати церкви, прикрашати їх золотими куполами, хрестами, іконами.На українських землях християнство утверджувалося протягом багатьох століть. Це був тривалий процес, що зазнав впливу різноманітних чинників: ідеологічних, політичних, духовно-культурних.
        Позитивні зміни, які принесло за собою прийняття християнства  досить  численні. Так, були й негативні моменти – але все ж таки переоцінити роль цієї події в історії нашого народу неможливо.  Завдяки цій епохальній події взагалі визначилося майбутнє Київської держави -  Русь стала пов`язаною в першу чергу з християнським Заходом, а не з ісламським Сходом.
      Відповідно до Указу Президента України 2008 року Днем Хрещення Київської Русі - України визначено 28 липня.         Київська Русь почала процвітати, дружити з іншими державами, обмінюватися з ними досвідом, вчитися в них будувати власну державу, яку ми зараз і маємо.      Саме через своє велике значення, питання про запровадження християнства на Русі завжди цікавило істориків: кількість наукових праць, статтей, монографій, нарисів на цю тему не підлягає підрахунку.За словами Президента України Віктора Януковича: «Відзначення 1025-річчя запровадження християнства в Київській Русі має стати святом торжества Української державності».  

 
 
 
 

      23 липня 2013 року о 10 год. в приміщенні Семенівської  центральної районної бібліотеки відбулося засідання круглого столу

«Християнство: 1025 – річчя хрещення Київської Русі» за участю працівників центральної районної бібліотеки, членів районного  літературного об’єднання «Прометей», благочинного в Семенівському районі ієромонаха Алексія, представників громадськості селища, представника ЗМІ.     Присутні  обговорили історичні події хрещення Київської Русі в 988 році, розкрили значення цієї події для розвитку нашого суспільства, важливості духовно-морального виховання молоді, як запоруки благополуччя кожної особистості та держави в цілому.

В програмі  круглого столу було  обговорення теми заходу,  перегляд відеофільму«Хрещення Русі і Релігія Суспільство»,ознайомлення з книжковою виставкою-подією «Духовного причастя світлий шлях».
 
Переглядів: 451 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024