Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


Вівторок, 23.04.2024, 20:15

11:17
День пам’яті жертв голодомору

Патріотична сторінка пам’яті
 
Щорічно в останню суботу листопада Україна вшановує пам'ять жертв  Голодомору та політичних репресій. В 2016 році День пам’яті жертв голодомору припадає на 26 листопада.
 
До Дня пам’яті жертв голодомору в Семенівській центральній районні бібліотеці, з  учнями 8-А кл. (класний керівник А.А. Капуста) Семенівського НВК№1, було проведено масовий захід – патріотичну сторінку пам’яті «Пам'ять людська не забуде повік твій біль, Україно!».          
Влаштовано   книжкову виставку-реквієм «Не розвіють стомлені вітри ту скорботи пам’ятну годину». 
На столі колоски пшениці, перев’язані чорною стрічкою, свічка, образ Божої Матері. В центрі - розламана хлібина, склянка з водою, зверху окраєць хліба. Напис «Ціна йому – життя».              

Захід розпочався з показу відео кліпу пісні «Свіча» Оксани Білозір. Ведучі О. Мартус  та Л. Безсмертна розповіли про трагічні сторінки страшного голоду 1932-33рр. Адже у світовій історії не зафіксовано голоду, подібного до того, що випав на долю України – однієї з найродючіших країн світу.  
Під мелодію «Реквієм» А. Моцарта звучать рядки з поеми «Голодомор» Н. Виноградової у виконанні Галини Самбур, а також поезія Д. Головка «У той рік заніміли зозулі».    
Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933роках, пам’яті  українських сіл і хуторів,які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії ХХ століття, присвячено хвилину мовчання і запалено поминальну свічку.           

Палахкоче свіча Поминальної нині Молитви            
Достигали жита. І тремтіли Дитячі коліна -     
Косоокої смерті чорнів продірявлений плащ…        
Вимирало Село – потопала в сльозах Україна         
І розгублене небо ковтало задушений плач. 
Учасники заходу переглянули відео сюжет документального фільму «Великий голод».

У виконанні автора  О. А. Коська прозвучав триптих «Не допустимо жах 33-го!».
Олександр Арсентійович - наш земляк, автор прозових та поетичних творів друкується в районних та обласних періодичних виданнях.    
Ведучі заходу ознайомили присутніх з спогадами жителів очевидців нашого району сіл Очеретувате та Заїчинців.          
Сьогодні – час очищення і ми починаємо осмислювати самі себе:Що з нами сталося? Сміливішає пам'ять, мужніє душа, розковується свідомість, звільнена від страху.  На десятиліття можна засекретити архіви, приховати викривальні документи, замести сліди злочинів, переписати історію. Але з пам’яттю народу нічого не вдієш. Книга пам’яті – як данина жертвам Голодомору. 
Сьогодні люди не спроможні щось змінити в минулому, але в змозі дати йому об’єктивну оцінку, а також винести уроки і запобігти поверненню гірких і драматичних подій історії. Всебічні, правдиві знання допоможуть уникнути подібних катастроф у майбутньому. Головне – не допустити цього у теперішньому суспільстві. Це стане найбільшим вшануванням пам’яті жертв страшної трагедії.

 
 
Переглядів: 340 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Теги: голодомор, виставки | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024