Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


П'ятниця, 29.03.2024, 09:38

11:51
День бібліотек

Символічно, що свято книг і бібліотек святкується в один день - 30 вересня - зі Днем Віри, Надії та Любові. Як святкувався День бібліотек?

В цей прекрасний сонячний день працівників Семенівської центральної районної бібліотеки та сільських бібліотек району  привітали начальник відділу культури, туризму та архіву Ірина Удовиченко, депутат Полтавської обласної ради,голова Аграрної партії  Володимир Куцовол, керівники району, колеги з бібліотек області та користувачі. 

Цього дня була проведена екскурсія для бібліотекарів району до Мгарського Спасо-Преображенського монастиря. Всі працівники щиро дякують  Володимиру Миколайовичу Куцоволу за такий подарунок до свята.

 

Мгарський монастир завжди відігравав видатну роль в духовному житті України. Заснований він в 1619 році на кошти княгині Раїси Могилянки Вишневецької і збудований митрополитом Ісаєю Копинським (тоді ігуменом Густинським і Підгорським). За легендами, монастир на цьому місці існував ще до татарської навали XIII століття.
У XVII-XVIII століттях тут був створений Мгарськиий літопис.

При монастирі був заснований скит з церквою Благовіщення Пресвятої Богородиці.
Монастир свого часу відвідали майже всі гетьмани України, багато з яких жертвували значні кошти на її утримання. Серед меценатів монастиря відзначився Людвиг Дант, принц Гессен-Гамбурзький. Тут побували Петро І, Пушкін, Шевченко, майже всі класики української літератури ХІХ-ХХ століть.
Цікава і зовсім не проста історія духовної скарбниці.


На сьогодні в Мгарській обителі відроджено чоловічий монастир. За відносно короткий період були повернені до життя Преображенський собор, монастирська дзвіниця, братські корпуси і Благовіщенський скит. Обитель має і власне господарство. Але найголовніше – те, що колись спаплюжена святиня сьогодні відродилася, тут знову лунають слова тихої чернечої молитви. Тепер, як і кілька століть поспіль, усі подорожуючі милуватися красою Мгарського лісу та його святинею – Преображенським монастирем. 
І, як колись, сучасні паломники відвідують це святе місце та просять у Господа милості й спасіння.


Учасники екскурсії  також відвідали Курган скорботи,  пам'ятник жертвам Голодомору, який був відкритий 11 вересня 1993 року з приводу 60-річчя Голодомору 1932–1933 років.

 

Тож наша пізнавальна екскурсія, в День бібліотек, добігла до кінця. Такі сторінки з життя сучасної бібліотеки дають нам володіти інформацією, знаннями  не тільки з книг, а ще ближче, наочно познайомитись, з минулим і сьогоденням нашої Полтавщини. Адже наш  край  є  унікальною скарбницею національної духовності й культури. 
Багато стоїть завдань перед бібліотеками. Ми повинні сьогодні підтверджувати свою необхідність суспільству і на практиці доводити, що це життєздатний унікальний соціальний інститут.

 

 

 

 

 

 

 

Найважливішим завданням бібліотек на сьогодні це забезпечення вільним та необмеженим доступом до інформації та збереження її джерел.
Бібліотекаря сьогодні визначають як інформаційного спеціаліста, навігатора інформаційного простору. Тож нам, бібліотекарям, є над чим працювати і вчитися.
Запрошуємо всіх бажаючих до Семенівської центральної районної бібліотеки, скористатися її послугами.

                                                                                                  Провідний бібліограф З. Іващенко

 
Переглядів: 306 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Теги: день бібліотек | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024