Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


П'ятниця, 29.03.2024, 01:05

11:45
18 травня – День Європи

             День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.
У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу. Проводилися регіональні конференції та круглі столи; публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів; широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія; культурно-розважальні програми та спортивні змагання тощо.
Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи (цей день святкують також у країнах-кандидатах – Македонії, Туреччині, Хорватії).
Щорічне відзначення згаданого заходу в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, яким встановлено третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи.

             Традиційно, урочиста церемонія відкриття Дня Європи проходить у Києві. На центральній вулиці м. Київ  – Хрещатику облаштовується так зване "Європейське містечко" за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС. Таке містечко складається з павільйонів, що представляють Україну, кожну державу-члена ЄС, Європейську Комісію та міжнародні організації. У павільйонах презентується географія, культура, історія та найбільші міста держав-членів ЄС, організовуються публічні дебати з послами та представниками української влади, проводяться вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовуються "куточки національних страв" держав-членів ЄС тощо.
Протягом останніх років успішно апробовано практику широкомасштабного святкування Дня Європи у регіонах України. За сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС спільно з місцевими обласними, міськими та районними державними адміністраціями в обласних центрах та містах України щорічно проходять повномасштабні святкові заходи.
              Багаторічній досвід організації Дня Європи в Україні вказує на те, що цей День поступово стає справою державного значення і відіграє непересічну роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в європейській сім’ї народів.
Україна – одна з найбільших держав Європи.

Так встань же, народ, і державність свою відроди,
Хай знає весь світ, що живуть тут не бидло, а люди,
Верни свою славу, в Європу, як рівний, ввійди,
Бо більше такої можливості, мабуть не буде.

"Хто там говорить, що й сам невпевнений
Ким був я і як я звуся?
Я - українець, я – європеєць
І цим горджуся!"
Потрібно пам’ятати, що європейське будівництво було і залишається проектом вільного об’єднання європейських демократій, який засновується на спільних ідеалах, соціально-економічній солідарності та прагненні скасувати існуючі розмежування та кордони. „Розшукувати Європу – це її творити!” (Ружмон, 1961 р.)
Працівниками нашої бібліотеки  влаштовано ілюстровану книжкову виставку, підготовлено інформаційну годину«Наша країна  – європейська держава» , складено рекомендаційний  бібліографічний список літератури.  Запрошуємо до нашої бібліотеки  вул. Леніна, 45 (довідки за тел. 91-3-95). 
Переглядів: 477 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024