Меню сайта

Головна

Реєстрація

Вхід
Ласкаво просимо Гість | RSS


КУ"Семенівська центральна бібліотека"


П'ятниця, 19.04.2024, 07:23

16:34
14 грудня 2016 року - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

14 грудня 2016 року - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 


Чорнобиль...
Ти чорна прірва нашого життя
Ти чорний біль народу,
Ти, наче лезо простого ножа,
Прорізав наші долі і природу...
Тривожний дзвін...
Троянди на граніт
Лягають, наче смуток в душу...
Чорнобиль, чорний біль сердець,
Про тебе вічно пам’ятати мушу.

Чорнобиль і досі є незагоєною раною. Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців. Її наслідки ще відчуватимуть на собі не одне  покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії. Ім’я їй - Чорнобиль. Жодна статистика не скаже, скільки людських доль понівечено чорнобильським смерчем, скільки ще ліквідаторів «дотлівають» у різних лікарнях, скільки їх уже відійшло у вічність.
В Семенівській центральній районній бібліотеці організовано книжкову виставку «Ти відомий сьогодні кожному – не ім’ям своїм, а бідою…»
В селищі цього дня  відбулося покладання квітів до пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Учнівська молодь, колективи підприємств, установ, члени організації чорнобильців, депутати, громадськість вшанували пам’ять земляків-ліквідаторів хвилиною мовчання.
Із кожної трагедії людство повинно винести урок на майбутнє. Один з головних уроків і одна із головних вимог Чорнобиля – пам’ятати про єдність і взаєморозуміння сучасного світу. А відтак – про відповідальність кожної держави і кожного народу, кожної людини за те, щоб цей світ був благополучним і безпечним.


 
Голос планети
Поклик планети
До всіх людей
На всі краї.


Анотований рекомендаційний бібліографічний список літератури

 
Біль і тривоги Чорнобиля [Текст] / упоряд. Ю.В. Сафонов.  – К. : Вид - во Київправда,  2006.  –  288 с. : іл.
Ця книга – колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже багато років. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986- го року.
Вірина Л.А.  Тієї вогняної ночі[Текст] : Чорнобильська оповідь / Лідія Вірина.  –  К. : Молодь, 1989.  –  192 с. : фотоіл.
   У книзі розповідається про лейтенанта пожежної частини – Володимира Правика, якому за подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.
Даєн Л.А. Чорнобиль – трава гірка[Текст] : док. повість /  Леонід Даєн.  – К. : Веселка, 1988.  –  176 с. : іл.
Документальна повість про героя Радянського Союзу, начальника
Воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів – пожежників, які вночі 26 квітня 1986 р. першими вийшли на поєдинок з вогняною стихією і погасили пожежу  на станції.
Драч І. Чорнобильська Мадонна[Текст]//  Відлуння десятиліть. Українська література 2-ї половини ХХ ст. -К.: „Грамота”, 2005.- С.383.
 
Ця поема  є одним з найсильніших творів з цієї теми. Автор намагається не лише показати всесвітність цієї трагедії, а дає зрозуміти людству, що, захоплюючись науково-технічним прогресом, забуває обов’язок перед матір’ю -  природою, про відповідальність перед Землею.
Загреба М.І. «Пропусти Чорнобиль крізь серце»: Фотокнига.- К.: «Спалах», 2002.-120с. Це данина пам’яті журналіста, ліквідатора, учасника історико-культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби.
Мужність і біль Чорнобиля [Текст]: повість – хроніка. –  К. : Молодь,  1988.  – 144 с.  : фотоіл.
Ця книга – данина пам’яті загиблим, вияв палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.

Під Полиновою зорею»: Фотонарис.-К.: «Артек», 1996.-160с.
Уважно переглянувши книгу, кожен з нас, дійде логічного висновку: людина може бути не тільки геніальним зодчим, але й вандалом-руйнівником, якщо вона порушує закони природи.
Чорнобиль. Дні випробувань[Текст] : Книга свідчень /  упоряд. В.Г. Шкода.  –  К.  : Рад. письменник, 1987. – 470 с.
Ця книга – збірник документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, котрі розповідають про те, як спільно, натхнений « чуттям єдиної родини », долав наш народ тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атома, що вийшли з під контролю. Збірник розрахований на масового читача.
Переглядів: 359 | Добавив: СеменівськаЦРБ | Теги: рекомендаційні списки, чорнобиль, виставки | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Посилання

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

КУ"Семенівська ЦБ" © 2024